Discurs: del somni de la democràcia al somni de la llibertat

2012-11-17 14:50

 

Som fills de la democràcia, nascuts amb uns valors i uns somnis. Els de l'esforç i la igualtat, els del progrés i la llibertat.
Un esforç que no sempre ens iguala als altres, un progrés tutelat i una llibertat que, per exercir-la, has de demanar permís.

Ens demanen que siguem solidaris, que fem un esforç per entendre la situació. Que siguem respectuosos, i que siguem lleials. I ens ho demanen ells. L'antítesi de la solidaritat, l'esforç, el respecte i la lleialtat cap al Govern i els seus governants. Cap a Catalunya i els seus ciutadans.

La generació del Club Super 3, de l'Erasmus o del Low Cost, hem nascut i crescut en plena democràcia i, amb un alt nivell de benestar. Molt hem sentit a parlar del que van viure els nostres pares i avis, però poc en sabem i, encara menys, hem viscut. Però tampoc volem viure-ho. I, si seguim com ara, anem cap aquest camí.
Perquè avui, aquesta generació de la que en diuen tant ben preparada, també és la generació de l'atur juvenil. Del 52% d'atur juvenil. I no volem que sigui així. Hem de saber buscar la resposta a la pregunta. Hem de saber preguntar als qui tenen resposta.

El dret a la llibertat es fonamenta en deixar fer. El dret a la igualtat es fonamenta en fer. Són drets que ens han de permetre decidir, que ens han de garantir progressar en l'estat del benestar. Són drets que tenim, i que són nostres. I que cap governant, cap llei, cap constitució deslegitimada i desactualitzada i, molt menys, cap "líder d'opinió" ens traurà.

Tenim el camí traçat, fet a partir de 33 anys de democràcia i amb el ciment fort de més de mil anys d'història. I tenim un gran equip format per milions de ciutadans capaç de córrer i fer més gran aquest camí. De córrer al ritme del del seny, del respecte, del pacifisme, de l'esperit emprenedor, de les coses ben fetes...

S'ha demostrat al llarg de molts anys, que la naturalesa guanya als qui volen canviar-la. Que Goliat, no sempre venç a David. Que sols, som dèbils. Però que junts, som imparables.

Som fills d'un somni. Del somni que al llarg de la història, han tingut molts fills d'aquest país.